Telegraaf: ‘Ruim 1000 zaken opgelost door anonieme tips’

Telegraaf: ‘Ruim 1000 zaken opgelost door anonieme tips'

Er zijn vorig jaar 1031 misdrijven opgelost met behulp van tips die bij Meld Misdaad Anoniem, oftewel M., zijn binnengekomen. Volgens M. is dat een stijging van 23 procent vergeleken met 2011. Er is vooral vaker gebeld over geweld, overvallen en straatroven. M. zegt dat anonieme tips hebben bijgedragen aan de aanhouding van 1619 verdachten.

 

Van de 15.000 binnengekomen tips was vorig jaar, net als in 2011, 89 procent bruikbaar voor de politie en andere instanties als verzekeraars en energiebedrijven. Ook het cijfer voor tips die waardevol of zelfs doorslaggevend waren, is voor 2012 hetzelfde als voor 2011: 65 procent.

 

M. heeft zich het afgelopen jaar speciaal gericht op jongeren: er zijn workshops gehouden op scholen, omdat jongeren vaak ongewild veel weten van criminaliteit. „De drempel om iets te melden over een bekende is echter heel hoog. Wij helpen ze bij dit dilemma en dat lijkt nu effect te hebben”, zegt M.-directeur Guus Wesselink. In 2012 zijn tientallen jonge verdachten opgepakt die betrokken waren bij overvallen, openlijk geweld en mishandeling.

 

Het aantal meldingen over softdrugs kent de grootste stijging. Daarover kwamen maar liefst 85 procent meer meldingen binnen dan in 2011. Over overvallen zijn 22 procent meer anonieme tips binnengekomen, voor moord en doodslag was de groei 38 procent, voor mensenhandel en -smokkel 46 procent en voor openlijk geweld 51 procent. De in totaal 272 tips over openlijk geweld gingen onder meer over Project X in Haren.

 

Bron: Telegraaf.nl

 

 

Related Posts