Jonathan: van bendelid tot hulpverlener KRO wandeling

Jonathan: van bendelid tot hulpverlener KRO wandeling

Jonathan Martinez (29) hangt als jonge jongen veel rond op straat en is lid van een jeugdbende. Uiteindelijk belandt hij in de cel, deels onschuldig. Dat vormt het begin van een ommekeer in zijn leven. Jonathan vertelt in het Rotterdamse Zuiderpark over zijn bewogen leven.

 

Jonathan groeit op zonder vader in de Dominicaanse Republiek. Op zijn achtste verhuist hij met zijn moeder naar Aruba. Daar gaat het al snel mis. Hij spreekt de taal niet, komt niet mee op school en wordt gediscrimineerd. ‘Ik kwam op straat terecht. Daar kwam ik in contact met hangjongeren en we zwierven rond over het hele eiland. We pleegden diefstal en blowden’. Na een kort verblijf in Amerika vertrekt Jonathan met zijn moeder naar Nederland, in de hoop dat Jonathan daar een betere toekomst wacht. Maar het gaat van kwaad tot erger.

 

Gratie van Koningin Beatrix
In Rotterdam komt hij terecht in een jeugdbende en wordt hij ge├»ntroduceerd in de wereld van diefstal en berovingen. Als hij – deels onschuldig – in de cel belandt, ontmoet hij maatschappelijk werkster Marina Joren. Zij steunt hem en nadat zijn onschuld is bewezen, meldt hij zich met haar hulp vrijwillig aan bij Glen Mills, een heropvoedingsschool. Glen Mills was heel zwaar, maar het heeft me veel gebracht. ‘Ik heb de taal geleerd en diploma’s gehaald’. Jonathan wil vervolgens aan de slag in de beveiliging, maar dat plan dreigt te stranden vanwege zijn verleden. Ervan overtuigd dat hij zijn leven heeft gebeterd, vraagt Jonathan koningin Beatrix om gratie. En dat lukt. Inmiddels werkt hij als beveiliger en helpt hij met zijn eigen Stichting Waarheid risicojongeren een positieve richting te geven aan hun leven. Presentatie: Hella van der Wijst. De uitzending is hier terug te kijken.

Related Posts